Gode råd til træning:

fitness i vejle

At have tid til fitness træning handler om prioritering. Det er klart, at sætter man ikke tid af i kalenderen, så er det nemt nok at sige, at man ikke har tid. Men mener du alvorligt, at du vil prioritere din træning, kan du sikre dig, at du kommer afsted, ved at:

• Skrive det ind i din kalender.

• Lave træningsaftaler med andre.

• Finde en aktivitet, du synes er sjov.

• Hyre en personlig træner én til ti gange.

• Få lagt et program, der passer til dine behov og din kalender.

• Gå nogle ture i weekenderne.

• Gør træning til en vane ved at tvinge dig selv afsted de første gange, indtil det bliver en sjov rutine.

Muskler udgør 40 procent af vores krop, og når vi først har gjort dem stærke, er de lette at vedligeholde. Der kommer bare et MEN: Det er opbygningen af dem, der er det mest krævende.

Kroppen er indrettet således, at hvis den føler, du har brug for dine muskler, arbejder den med. Men hvis den føler, at dit liv er én lang Netflix-serie-søndag, så begynder den at give slip på massen, fordi den registrerer, at du ikke har brug for dem. Men du har brug for dem. Du har brug for at være stærk.

Trapezius hedder den muskel, der går fra skuldre og nakke og ned i ryggen, der holder dit hoved oprejst og sørger for, at du kan nikke. Den har du i den grad brug for styrke i. Mange mennesker sørger desværre ikke for at få trænet, og de valfarter i stedet til lægen med knæ-, hofte- og rygproblemer, der kunne undgås ved at træne to-tre gange om ugen.

Kroppen er taknemmelig, det vil ikke tage den lang tid at opdage, at den har brug for musklerne. Træning med modstand og vægte (selv med moderat opstart) vil sende et signal om, at der skal arbejdes.

Lad os kigge på, hvad det vil sige at bygge muskler op og vedligeholde dem. At vedligeholde er den nemmeste del, for det kræver blot, at du træner musklerne til udmattelse nogle gange om ugen. At bygge dem op er den hårde del.

Du kan se det som et angreb. Du skal angribe musklerne langt over det, man kalder for udmattet. Vi taler om at træne ud over de flestes comfortzone. Mange af dem, der kommer til mig for hjælp, træner og træner, men der sker ikke noget. Fordi de kun træner, til de er trætte, og stopper, når det begynder at syre.

Bruger man den fremgangsmåde, fortsætter man med at være en svag type. Man skal presses længere ud, og det kan være svært at gøre selv. Magien sker, når du har en træner eller en træningsmakker til at presse dig. 

Men hvorfor skal man mishandle sin krop sådan, tænker du måske. Det skal man, fordi kroppen skal bildes ind, at den skal være stærk nok til ikke kun at klare det næste angreb, men også kunne håndtere angrebet med mindre stress. Vi er ved evolutionen her. Det er det, der gjorde hulemænd stærke.

Husk evt at tilbyde din krop en dejlig omgang massage i Vejle

Kroppens reaktion på muskeltraumer er, at den ikke alene vil reparere de smadrede muskelfibre – den overkompenserer også, så man bygger mere muskelmasse. Træning tre gange om ugen og som nævnt med fokus på at stresse musklerne giver fremgang. Træning to gange om ugen er fint til vedligeholdelse. Træning en enkelt gang om ugen vil være som at starte lidt forfra hver gang.

Træningen bør være fokuseret på hele kroppen. Det er ikke nok at træne ryg og ben. Resten af kroppen skal også bygges op, for ellers vil det skabe en ubalance. Det vil sige bryst skal trænes. Forben og bagben skal trænes, og det samme skal din core, altså mave og lænd.

Fitness træning behøver ikke tage længere tid end 35 minutter. Men det er en god idé at variere sin træning, så musklerne bliver bevæget i flere retninger. Ikke kun frem og tilbage, men også skråt eller ud til siderne. Da hjertet også er en muskel, skal det også trænes – det gøres ved kredsløbstræning.

Powerwalk, cykling og andet, der kan bringe pulsen op i 20 minutter eller mere. Jeg anbefaler ikke overvægtige at løbe.

Du vil begynde at se og mærke ændringer allerede efter en uge, men de virkelige ændringer sker, når du har trænet i 8-12 uger. Fortsætter du et halvt år, er der rig mulighed for at variere mellem opbygning og vedligeholdelse efterfølgende.